Monumentale woonboerderij te Loosdrecht

    Klik hier om naar de fotopagina te gaan

Blikvanger in de woonboerderij is het monumentale plafond in de eetkamer. Het plafond dat dateert uit 1870 was door de vorige eigenaren zwaar beschadigd doordat er destijds een verlaagd plafond onderdoor was gemaakt met een constructie dwars door het plafond heen.

 Door deze schade was de helft van het lijstwerk verdwenen, alsmede 1/3 deel van het prachtige ornament. De vele lekkages en de vele verflagen die er door de tijd heen aangebracht waren maakten het er niet beter op. Het plafond leek onherstelbaar beschadigd.

De huidige eigenaar had de wens het plafond weer in originele staat terug te brengen.  Na grondig reinigen en restaureren werd een contramal gemaakt van de afbeeldingen in het gedeelte van het ornament dat nog in tact was (gezichten, rozen, vazen.. zie fotoís). Vervolgens werd dit opnieuw gegoten en aangebracht. De lijsten werden opnieuw getrokken en de klus was geklaard.

In de woonboerderij werden verder lijstenplafonds in de hal aangebracht, en het gehele huis werd voorzien van glad stucwerk op wanden, plafonds en schouwen en diverse ornamenten en lijstwerk.

Als laatste is de gehele buitengevel tevens van stucwerk voorzien, en is het geheel weer in oude glorie hersteld.